simonsships


De tekenaar

Alkmaardermeer
Vergroot
Hoorn
Vergroot
Zuidplaspolder
Vergroot
Helmond
Vergroot

Geboren in 1948 aan de rand van het Alkmaardermeer in Akersloot was Simon Koppes als een kind al vertrouwd met schepen in het algemeen en zeilboten op het meer. Het Alkmaardermeer maakt deel uit van de scheepsroute van Amsterdam naar Den Helder.
Elke zomer was het meer vol met zeilboten, als een reeks zeilwedstrijden met verschillende typen zeilboten werd gehouden. In tegenstelling tot deze zomerse drukte was het meer in de winter verlaten en soms stil. Maar als het meer dichtvroor, wat alleen maar in de winters van 1954 en 1963 is gebeurd, verzamelde zich weer een menigte op het meer, dit keer voor schaatsen en ijszeilen.

Na zijn studie en militaire dienst trad hij in 1972 in dienst bij het grote elektronicabedrijf Philips. Kort daarna ontmoette hij Elly Bakker, met wie hij in 1977 trouwde. Zij kochten een huis in Wognum dichtbij de schilderachtige stad Hoorn met zijn prachtige haven.
In de Middeleeuwen maakte Hoorn deel uit van het Hanze verbond, een commerciŽle samenwerking tussen steden langs de kust van Noord-Europa van Holland tot aan de Baltische staten. De handelsstad Hoorn werd vervolgens ťťn van de kamers van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie), het eerste bedrijf met zakelijke aandeelhouders ter wereld. Na 1800 zakte de handel ineen en werd Hoorn een vissersstadje.
Tegenwoordig , hoewel nu afgesloten van de zee, heeft Hoorn nog steeds een toeristische haven met jachten en historische schepen.

Drie jaar later werd hij overgeplaatst naar een baan in Den Haag. Het paar verhuisde met hun eerst geboren zoon naar de forensengemeente Waddinxveen, dat gedeeltelijk in de Zuidplaspolder ligt, het laagste deel (6,67 meter of 22,18 voet onder NAP) van Nederland en Europa. Hun drie zonen (twee geboren in Waddinxveen) groeiden hier op.
In 1953, toen het Zuidwestelijke deel van Nederland onderliep, ontsnapte de Zuidplaspolder en daarom Waddinxveen aan een ramp. Toen de dijk langs de rivier de Hollandse IJssel doorbrak en zeewater de diepe polder instroomde, werd een rivierschip in het gat van de dijk gevaren.
Met deze moedige daad van kapitein Arie Evegroen werd het midden van Holland en vele levens gered.

In 1994 verhuisde de familie opnieuw, doordat Simon een functie op het Nederlandse hoofdkantoor van Philips in Eindhoven aanvaardde. Zij kochten een huis in de dichtbij gelegen stad Helmond, veilig 10,5 meter of 34 voet boven NAP.
Waar de handel in Amsterdam en transport in Rotterdam is geconcentreerd, zijn de twee steden Eindhoven en Helmond en de omliggende dorpen het industriŽle hart van het land. De industriŽle revolutie van dit gebied begon toen de Zuid-Willemsvaart tussen 's-Hertogenbosch en Maastricht was aangelegd in 1823. Het kanaal verbindt de stad Helmond met de Maas. Tegenwoordig is de hightech industrie in de regio geconcentreerd met onder andere bedrijven als Philips, ASML, DAF, VDL, APTS en FEI company.

Gepensioneerd in 2002, werd hij actief in vrijwilligerswerk voor de lokale gemeenschap. Als kind had Simon al een talent voor tekenen en schilderen. Van tijd tot tijd schilderde en tekende hij weleens. Daarbij experimenteerde hij met verschillende technieken als aquarel en olieverf, potlood en houtskool, maar ook met computer ondersteunde methodes. Maar met een drukke baan met veel (internationaal) reizen, lange werkdagen ook in de weekenden bleef er niet veel vrije tijd over.
Nu vrij van de dagelijkse werkdruk begon hij opnieuw te schilderen en ontwikkelde belangstelling voor het schilderen van grote zeilschepen, geÔnspireerd door Sail Amsterdam in 2005/2010. Deze belangstelling heeft geresulteerd in de scheepscatalogus die op deze site wordt gepresenteerd.

Simon Koppes en zijn vrouw Elly wonen nog steeds in Helmond, hun drie zoons leven nu op zich zelf.

Referenties

Akersloot: nl.wikepedia.org/wiki/Akersloot
Alkmaardermeer: nl.wikipedia.org/wiki/Alkmaardermeer
Wognum: nl.wikipedia.org/wiki/Wognum
Hoorn: nl.wikipedia.org/wiki/Hoorn_Noord-Holland
Waddinxveen: nl.wikipedia.org/wiki/Waddinxveen
Zuidplaspolder: nl.wikipedia.org/wiki/Zuidplaspolder
Eindhoven: nl.wikipedia.org/wiki/Eindhoven
Helmond: nl.wikipedia.org/wiki/Helmond
Zuid-Willemsvaart: nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Willemsvaart
Philips: nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Philips_Electronics_N.V.