simonsships


DIN A1 basis tekening

Blueprint
Vergroot
Basic
Vergroot
Detail1
Vergroot
Detail2
Vergroot
Detail3
Vergroot
Color

De DIN overzichttekeningen 841 x 594 mm (33,11 x 23,39 inch) zijn beschikbaar in drie smaken: als kleurversie zoals hierboven, als blauwdruk en als gewone zwart op wit tekening (zie miniaturen links).
De tekeningen geven op schaal 1:300 een aantal afbeeldingen van (delen van) het schip.

In de linker-bovenhoek (1) wordt een volledig overzicht gegeven, de zeilen zijn achter de mast getekend, zodat de tuigage zichtbaar blijft. Links, rechts en onder de afbeelding zijn meter- en voetenbalken geplaatst.

In de rechter-bovenhoek (2) worden alleen de scheepsdelen boven de waterlijn weergegeven. Deze afbeelding is toegespitst op het lopend want, het (klim)want en de perdoens zijn verwijderd en de ra's en razeilen zijn dwars gezet (de normale positie). Ook de legendanummering die in de rechter-onderhoek wordt uitgelegd, van de zeilen en het lopend want wordt hier gegeven. Omdat het aantal vallen langs de mast te groot is om duidelijk te tekenen, worden deze weergegeven met een pijl en het aantal.
In de kleurversie is dit deel van de tekening zwart op wit gehouden (om de legendanummering duidelijk zichtbaar te maken).

Het staand want is in de linker-onderhoek getekend (3), de zeilen en het lopend want zijn verwijderd en de ra's zijn in hun laagste positie geplaatst (voor schepen waarvan de ra's kunnen worden neergelaten). Contourlijnen in de lengterichting van het schip geven een indruk van de vorm van de romp. Omdat kleur de zichtbaarheid van de contourlijnen zal verminderen, is ook deze tekening zwart op wit gehouden (of in geval van de blauwdruk wit op blauw).

Rechts van de tekening van het staand want , zijn alle masten (8) dwars getekend, om het want en de perdoens vanaf de achterzijde van het schip te tonen.

Links-midden (4) is het bovenaanzicht van het schip getekend. Deze tekening is in tween gedeeld, de bovenste helft geeft de lay-out van het dek van het schip. De onderste helft van de tekening de horizontale contourlijnen van de romp.

Om de indruk van de vorm van de romp compleet te maken, zijn rechts naast het bovenaanzicht (5) de boeg- en hekcontour gegeven, elk als bakboordzijde. Om dezelfde reden als 2, 3, en de onderste helft van 4 is deze afbeelding zwart op wit gehouden (in geval van de kleurversie).

Omdat de schaal 1:300 nogal groot is voor details, is een afbeelding van de boeg op schaal 1:150 toegevoegd (6), om details als boegbeeld en boegversieringen te tonen (zie derde miniatuur links).

Om volledig te zijn is een lijst met de namen van tuigageonderdelen (9) en eigenschappen (7) (zie ook de vijfde miniatuur links) gegeven in zes talen: Duits, Engels, Frans, Nederlands, Spaans en Portugees (n taal per tekening). Klik op de miniaturen links om een indruk van de kwaliteit te krijgen (de kwaliteit van de geprinte tekening is natuurlijk viermaal beter dan de schermkwaliteit, 300 PPI tegen 72 PPI).